Om trikiner

Trikinmask i mikroskop

Trikinmask i mikroskop

Vad är trikiner? Trikiner är en parasit av typen rundmask. Den lever inuti däggdjur och är vanligast bland djur som bökar i jorden. Hästar, vildsvin och björn är vanligaste bärarna av trikin. Det finns 8 olika typer av masken varav 4 har påträffats i Sverige. Den vanligaste sorten är Trichinella spiralis.

Om man äter trikinsmittat kött kan man få trikinos. När trikinierna fortfarande enbart finns i tarmarna ger de upphov till diarré och buksmärtor. Åkomman går då fortfarande att behandla med avmaskningsmedel (Mebendazol). När trikinerna spridit sig till muskelvävnaden ger åkomman även upphov till muskelvärk. Det är då väldigt svårt att bli av med maskarna. Det kan ta upp till ett år att bli helt frisk.

Trikinsmittat kött kan även vara dödligt. Det räcker med att äta 100 g trikinsmittat kött för att riskera att avlida. Eftersom trikinos är dödligt trikintestas allt kött från tamgrisar innan det säljs i butik. Trikinanalysen måste ske av ett certifierat labb. Enligt lag behöver du som jägare inte trikintesta köttet om du enbart tänkt äta det själv. Om du däremot planerar att sälja eller bjuda någon utanför hushållet måste du först ha analyserat köttet. Då gäller samma krav som för tamboskap, analysen utföras av ett certifierat labb.

Trikinmaskar

Trikinmaskar

Trikinmaskar är för små för att ses med blotta ögat. Det krävs laboratoriemikroskop för att upptäcka smitta. Läs gärna vår text om hur trikinanalysen går till på labbet.

Om du vill undvika att få trikiner i köttet, beställ ett trikinprovskit idag.

Vill du se fler bilder på förstorade trikinmaskar kan du surfa in på trichinella.org